18 Mart Çanakkale Şehitlerimizi Anma Programına Katıldık

Marmara Tarih Kulübü olarak Fen Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen Çanakkale şehitlerini anma programına katıldık. Bazı arkadaşlarımızın görevli olarak rol aldığı programda çanakkale zaferi tarihi değiştiren bir zafer olarak ele alındı. Birbirinden değerli konuşmacıların katıldığı panelin ayrıntılarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. (Devamı üniversite duyurlarından alıntıdır.)

Çanakkale Şehitleri, 104. yılında düzenlenen panel ile üniversitemizde anıldı. “18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma ve Mehmet Akif Ersoy Paneli” Türkiyat Enstitü Müdürü Prof. Dr. Okan Yeşilot’un moderatörlüğünde; Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü (YDYO) Prof. Dr. Harun Duman’ın ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Baki Asiltürk’ün katılımlarıyla Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Harun Duman, 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni 1. Dünya Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştiren önemli bir olay olarak nitelendirdi. Duman, savaşın tarihsel önemini açıklarken İtilaf Devletleri’nin Çanakkale Boğazı’nı geçerek Rusya’ya yardım ulaştırma ve savaşı kazanma amacıyla başlattığını söyledi. Saldırının başarısızlığa uğraması sonucunda müttefiklerinden yardım alamayan Çarlık Rusyası’nın yıkıldığını ve yerine Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) kurulduğunu belirtti. Konuşmasına Türk milletinin duygusal bir millet olduğu için özel günleri üzüntüyle andığını söyleyerek devam eden Duman, Çanakkale Savaşı’nın büyük bir zafer olduğunu ve coşkuyla kutlanması gerektiğini sözlerine ekledi.  Duman, “18 Mart Türk milletinin zaferidir.” dedi.

Panelde, Prof. Dr. Baki Asiltürk ise Çanakkale Zaferi’nin emperyalist devletler tarafından ezilen ve sömürülen tüm milletlere örnek olduğunu ifade etti. Bu savaşın dünya tarihinde bağımsızlık odaklı fikir ve düşünce akımlarının oluşmasına zemin hazırladığını ifade ederken, Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesinin siyasi ve ruhani lideri Mahatma Gandi’nin şu sözlerini aktardı: "Mustafa Kemal, İngilizleri yeninceye kadar Tanrı’yı da İngiliz zannederdim.” Asiltürk konuşmasına; Mehmet Akif Ersoy’un karakterinden ve edebi kişiliğinden bahsederek devam etti. Mehmet Akif Ersoy’un; yenilikçi, çağdaş ve cumhuriyetçi bir kişiliği olduğundan bahseden Asiltürk, “Akif’e söylenmiş her söz cumhuriyete söylenmiş demektir.” diyerek sözlerini noktaladı.

Prof. Dr. Okan Yeşilot konuşmasında; Çanakkale’ye gitmeyen bir Türk genci düşünemediğini belirtti. Yeşilot, “Çanakkale’de esen rüzgarlar size hala savaşı fısıldar.” diyerek Çanakkale Zaferi’nin ruhuna vurgu yaptı.

18 Mart Çanakkale Şehitlerimizi Anma Programına Katıldık

HIZLI ERİŞİM